Tyskland 1939

I 1939 foretog Dorthea en rejse til Tyskland. Den varede fra den 16. juni – den 25. juli og vi mener at kunne rekonstruere rejseruten således: København – Berlin – Münster – Essen – Wiedenbrück – København.

Med dette postkort af Københavns hovedbanegård indledte Dorthea senere sit fotoalbum og skrev under det: “Afrejsen fra Københavns hovedbanegård”. Postkortet er sikkert meget tidssvarende for slutningen af 1930’erne og især bilmodellerne og sporvognen minder os om, at det er meget længe siden at Dorthea påbegyndte den rejse…

Svigerdatteren Lise og sønnen Arne fulgte til toget. I sit album skrev Dorthea under dette billede: “Svigermor og svigerdatter tager afsked”. Mon det strejfede hende at situationen i Europa kunne udvikle sig på en sådan måde at det ville vare længe inden hun kunne tænke på at rejse dertil igen? 3 måneder senere var 2. verdenskrig brudt ud og den næste mulighed for sådan en rejse kom først igen i 1952 – 13 år senere! For Dorthea, som holdt af at rejse, har det været en meget lang ventetid!

De to, som fulgte Dorthea til toget: Arne og Lise.

Postkortet er adresseret til Herrn Stud. Med. Arne Borch Hougs, Graneløkken pr. Tejn, Bornholm, Dänemark.

Berlin – Schöneberg d. 17-6-39

“Kære Arne! Jeg sidder nu her på Ellises terrasse under solparasol og lige op ad parken på billedet. Jeg kendte hende straks, hun ikke mig – mødte med blomster til mig, sin egen bil med sin søn som chauffør, nydelig tiltalende ung mand. Boligen er mindst en halv gang til så stor som Larsens nye og er meget, meget elegant; jeg bor i sønnens værelse. Vi spiste, da vi kom hjem, spaserede en tur i parken og kom tilbage til 10, da kom direktøren hjem ungdommelig, høj, slank og uhyre elskværdig, sad til ½12 ved Rhinskvin og småkager; hyggeligt. – Sov til ½10. Rejsen gik udmærket, herlig sejltur til W. Tolden ville overhovedet ikke se min bagage, men heller ikke give mig bevis for mit apparat, men lovede mig, at jeg ved tilbagerejsen intet vrøvl skulle få. Tordenvejr til morgen, meget varmt. Hils moster og Daddy og i Allinge – Kærlig hilsen, skriv snart, mor.”

Dorthea rejste til Berlin via Gedser – Warnemünde (W i brevteksten) og boede i en sydvestlig forstad, Schöneberg hos en veninde fra tiden på klosterskolen i Alsemberg, syd for Bryssel.

Postkortet er stemplet 21. juni 1939 i Berlin SW og adresseret til Herrn stud. med. Arne Borch Hougs, Graneløkken pr. Tejn, Bornholm, Dänemark.

“Kære Arne! Har det dejligt her, er hver dag på farten, om formiddagen som oftest alene, da Elli skal ordne sit hus, spiser ½2 og så kører vi dejlige ture i omegnen og drikker kaffe ude i skoven. I går var vi hele dagen i Postdam, så tre slotte og 2 kirker; selve byen ligger smukt, spiste på et flot hotel, hvis terrasse er bygget ned i floden. Jeg rejser først lørdag til Münster i stedet for fredag, de ville beholde mig 14 dage her, men det gik jo ikke 1 dag har jeg forlænget opholdet. I eftermiddag kommer alsembergere til kaffe; men i det gode vejr kører vi nok ud i skoven ellers meget varmt; skal i aften i teatret på fredag i operaen. Du har det vel herligt i Graneløkken? Og hvordan går det moster? Hils moster og Daddy mange gange. Vær kærligst hilset og skriv snart til mor.”

Dorthea fotograferet i juni 1939 med en gruppe veninder fra skoletiden i Alsemberg (ca. 1904-05). De mødtes til kaffeslapperas på Restaurant Wannsee i Berlins omegn. Hun skrev under fotografiet i sit album: “5 mødre, 3 svigermødre og 2 bedstemødre nyder eftermiddagskaffen på Terrassen ved Wannsee”.
Damerne var fra venstre: Elli, Mia, Dörte (Dorthea), Martha og Leonie.

Vi har ingen fotografier eller postkort fra opholdet i Münster. Det næste postkort er sendt fra Düsseldorf adresseret til Herrn stud. med. Arne Borch Hougs, Graneløkken pr. Tejn, Bornholm, Dänemark.

“Kære Arne! Nu sidder vi på den Rhein–Terrasse Düsseldorf. Du kan tro, det er morsomt at være her og se så meget. Essens omegn er smuk, en smuk køretur langs floden Ruhr og op over bjerget i zig–zag til autobanen. Har jeg fortalt dig at vi på søndag skal til Dom i Köln til messe klokken 9 så Rheintur til Drachenfels og Königswinter. Kan du huske, sidst vi var der? Kan du ikke ønske dig noget andet end H..bil og harmonika? Ingen af delene har jeg kunnet opdrive. Hilsen til dig og hele familien, mor.”

Dorthea betragter udsigten fra Hotel “Petersberg” ved Königswinter i Tyskland i juli 1939.

Dorthea og Bernward Fehrenberg fotograferet i juli 1939 “På “Petersbergs” friluftsterrasse. På billedets bagside står skrevet: “Frau Dörte und – ? Herzog von Windsor?”. Nej, Assessor Bernward Fehrenberg.”

Dorthea ved Rhinen med Fru Fehrenberg og en af sønnerne, Leo. Hun skrev under billedet “Efter “Picknick” Fru Fehrenberg og Leo med deres gæst”.

“Familien Fehrenberg”. Hvorfor besøgte Dorthea den familie bosiddende omkring Essen? Hun må have kendt familien fra Bornholm på en eller anden måde. Fehrenberg ejede et hus på Bornholm, et hus som efter krigen blev sat til salg. Dorthea anbefalede sin søn, Ivar at give et bud på boligen. Han fik handelen og huset kom senere til at hedde “Hougsbo”. Hr. Fehrenberg ved vi ikke så meget om. Hvorfor havde han sommerhus på Bornholm? Ja, man kunne sejle fra Tyskland til Bornholm, som blandt tyskere var et meget populært feriested; men det har alligevel været en længere rejse fra Essen til Bornholm. Så er der historien om at han var tysk spion…

Postkortet er adresseret til Hr. stud. med. Arne Borch Hougs, Gaunsbo Liseleje pr. Melby, Sjælland, Dänemark.

Köningswinter søndag 2-7-39

“Kære Arne! Ihukommende den spændende situation igår for 3 år på dette sted sender jeg dig de kærligste hilsner. Jeg sidder nu på en bænk under de lindetræer vi styrtede afsted under for at nå damperen; jeg har lige nu set ”Hollænderen” afgå fra landingsbroen. Tak for dit brev fra forrige søndag, jeg fik det først torsdag, alt var kommet til Münster efter min afrejse, var så sendt til Oliveria og derfra til Essen. I overmorgen, tirsdag, rejser jeg til Wiedenbrück. Hav det fremdeles godt og hils Sven og hele familien. Kærlig hilsen mor.”

Hvorfor skulle Dorthea til Wiedenbrück? Vi ved det ikke; men kan gætte at årsagen har været…

…Schwester Oliveria? Dorthea skriver under fotografier af Oliveria “Den kloge og energiske – Den milde og blide – Den resignende”. Kan det være en nonne, som var i klosterskolen i Alsemberg da Dorthea og Bodil var der, og som i mellemtiden var flyttet til en andet kloster? Har Dorthea mon holdt forbindelse til hende i alle årene og derfor tager ned til i Wiedenbrück for et gensyn?

Central Gasthof. “Her boede jeg under mit ophold i Wiedenbrück, de to vinduer over skiltet var mit værelse”. Dorthea skriver videre: “Partier af byen som jeg kom igennem på min daglige vandring til klosteret”. Hun må have opholdt sig her i omtrent 2 uger.

I sit fotoalbum skrev Dorthea flg. under dette billede: “Birkelysthuset som var vort rendez-vous og som Schwester Oliveria udnævnte til vor Sommervilla”.

Vi ved, som nævnt ovenfor, ikke hvad den egentlige årsag til – eller formål med – denne rejse var. Trængte Dorthea til at have nogle opbyggelige samtaler med en nonne, som hun har været glad for og kendt. Måske var skoletiden i Alsemberg den røde tråd som ledte til mødet med de tidliger skoleveninder i Berlin, samt det opbyggelige ophold i Wiedenbrück – som så samtidig gav mulighed til at mødes med de gamle bekendte, familien Fehrenberg….

Dorthea slutter sit rejsealbum for Tysklandsturen 1939 med dette foto og denne tekst: “Granalleen, der fører til kirkegården, Søstrenes sidste vandring”.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *