1933-1975 på Bornholm

Dette afsnit omhandler Dortheas besøg på Bornholm i perioden 1933-1975.

Det kunne være en scene i en Morten Korch film med Ivar oppe på stigen med harmonika, i midten Thora med Dorthea bag og til højre Ivars ven Topsøe. Mon ikke fotografiet er taget i Sandvig, hvortil  Thora og Johan flyttede i 1926. Fotografiet er taget efter Johans død.

Ingrid sidder yderst til venstre med Rina foran sig og Ivars ven Topsøe bagved. I midten af billedet sidder Dorthea med lys hat og hunden Ming som bordherre. Holger drikker af en flaske i forgrunden og Ivar sidder yderst til højre. Dorthea gav billedet titlen; “Aftensmaden nydes i Almindingen. Bornholm.” 1935.

På bænken sidder Holger og Arne. Dorthea læner sig op ad hegnet og har Ingrid og Rina bag sig. I græsset sidder Ivar med hunden Ming. Scenen er fotograferet i Ekkodalen i 1935. Topsøe er ikke med på billedet og det er fotografen fra det foregående billede heller ikke, så han eller hun kan være den samme.

Denne sommer har Dorthea kunnet glæde sig over at niecen Ingrid havde fået studentereksamen og en udflugt med hende og drengene må have været en livsbekræftende oplevelse.

Dorthea i Hammershus’ indre slotsgård med Manteltårnet i baggrunden. Fotografiet her er fra sommeren 1935; men hun har været i, ved og omkring Hammershus mange gange siden hun som barn kom til øen og mange gange er hun er blevet fotograferet der, så det var et sted hun var fortrolig med.

Dorthea besøgte Hammershus den sommer i 1935 med sønnerne Ivar og Arne (i billedets højre side) og er her fotograferet med dem ved vandforsyningen foran ruinen. Hvem var fotografen mon?

Dorthea og Johanne har travlt med noget der kunne være stikkelsbær.

”Dorthea på Sandvigs hovedfærdselsåre. Sandvig 1935” var titlen Arne gav dette fotografi og den var måske meget signende, for hvad har Dorthea mon tænkt da hun i 1986 kom til det lille samfund i og omkring Allinge på nordspidsen af Bornholm fra det borgerligt fashionable Frederiksberg. Det må have været en kæmpe omvæltning, men viste sig mange år senere at blive et fristed for hende selv og drengene der må have været uvurderligt i ægteskabets mørke kriseår.

Her, 2 år efter skilsmissen, spadserer hun i Sandvig hvor hun måske er blevet genkendt nogle gange, og måske oftere under spadsereture i Allinge hvor hun voksede op. Oplevede hun det som socialt derangerende at være fraskilt dame hvor hun engang var datter af byens overklasse, blev gift med civilingeniøren og flyttede til Tyskland og senere til en af Københavns mere attraktive forstæder, Hellerup. Var historien mon en belastning for Dorthea under besøgene efter 1933?

Dorthea og Ivar på et højdepunkt ved vejen fra Sandvig til Hammershus. Det hed Langebjerg og bød på en formidabel udsigt hele vejen rundt. Hammershus ses i profil i baggrunden ude til venstre, og Dorthea har Østersøen som baggrund og det lader til at Ivar har fået øje på noget interessant, måske har han fokuseret på tårnhuset i Allinge.

Mon ikke Dorthea allerede for længe siden fortalte drengene, da de var små, at dette var et sted man omtalte med ærefrygt, for her boede nemlig trolden Krølle Bølle med sin familie, og ved midnatstid åbner Langebjerg sig og han tager ud på øen og laver skarnstreger.

Arne, Ivar og Dorthea i Ringebakkerne på Bornholm. Vi er stadig i sommeren 1935, vejret er smukt med blæst over Østersøen, Hammershus Slotsruin ses i baggrunden og helt ude i det fjerne Hammerfyret. Er det mon her at Dorthea får ideen til at rejse med drengene til Tyskland og vise dem bjerge der var højere end Langeberg og Rytterknægten?

Dorthea ved Ankermyre i 1935. Der er ikke den lokalitet drengene og Dorthea ikke får besøgt på det nordlige Bornholm og fotograferet denne sommer. Mon Dortheas far, Johan engang har fortalt hende at der lever lægeigler i netop denne mosesø? Hvis han har, så har Dorthea givetvis fortalt drengne om det og det har nok ikke gjort søen mindre interessant…

Vi er stadig i 1935 og møder her Dorthea i forhaven hos forældrene i deres pensionisthjem i Sandvig. Hun er iført en smuk sommerkjole med tilhørende lille sommerjakke med korte ærmer, hatten på sned og et lille stofbælte  bundet sammen. Mht. smykker hun iført en enkelt perlerække. Hun virker som en flot kvinde og her er hun knap 50 år gammel.

Sommeridyl i haven i Allinge. I baggundet ses Holger og Arne. Mon ikke det er Sigfred som ligger med ryggen til og hviler hovedet på hunden Rollo? Dorthea er iført lys sommerhat, Ingrid sidder hos Bodil med armen i hendes skød og Johanne ser vi fra siden yderst til venstre i billedet. Dorthea har sommertøjet fra rejsen til Tyskland på, så der er stor sandsynlighed for at dette fotografi er taget kort tid efter hun og drengene kom til Bornholm efter deres rejse. Måske allerede den 24. juli 1936 – den dag de ankom om morgenen til øen – og det skulle ikke undre om Arne ivrigt viser Holger hvad han har købt i Tyskland.

Picnic et sted på Bornholm, eller i det mindste ”eftermiddagskaffe i det grønne”. På det udbredte tæppe er der kaffekopper og små bakker med noget der ligner småkager. Siegfred sidder til venstre, Dorthea er ved at skrive et eller andet, Arne ser på hvad hun foretager sig og til højre sidder en ukendt pige.

Dorthea, Johanne, Arne, Siegfred og en ukendt pige, som frisuremæssigt kunne være den samme som på det foregående billede. Mon ikke det er en af Johannes niecer? Igen et dejligt afslappet billede, fuldt af sommerstemning og god tid.

Ingrid, Thora, Bodil og Dorthea. En stille men meget fin scene hvori 3 generationer synes eftertænksomme. Der er lidt vemod over gruppen og man fornemmer at alle ved at inden der er gået 5 år, vil 2 af dem være døde.

Her er de vist alle: Thora, Dorthea, Bodil, Sigfred, Ingrid, Johanne, Arne og Holger – og Ingrids hund Ming ikke at forglemme – på endnu en picnic et andet sted. De har nok haft flere favoritsteder og valgt efter vind og vejr.  Thora må have været tilfreds denne eftermiddag for hun er sammen med sine 3 børn og 4 børnebørn, selv om vi ikke ser Ivar, som har foreviget øjeblikket.

Dortheas mor, Thora fyldte 80 den 28. marts 1937. Det er svært at afgøre om scenen er i Sandvig eller Allinge men fødselsdagen fejredes med familien som ses her på gruppebilledet. Fra venstre: Holger, Johanne, Bodil, Thoras fætter, Thoras fætters kone, Thora, Ingrid med sin hund Ming, Ivar, Holger “Daddy”, Sigfred og Dorthea. Sandsynligvis var fotografen Sigfred, som åbenbart ikke nåede at komme på plads før selvudløseren klikkede… og Arne mangler af en eller anden grund.

Bodil, Sigfred, Thora og Dorthea på Thoras 80-års fødselsdag den 28. marts 1937. Thora er her fotograferet med sine 3 børn, som dog her er halvvejs gemt bag blomster. Fotografiet er sandsynligvis taget i Thoras hjem i Sandvig. Hvem mon Sigfred og Dorthea er mest bekymrede for, Thora eller Bodil?

De fleste billederne i rammer på væggen bagved kender vi ikke, så der må findes en masse billeder rundt omkring, der bare venter på at vi finder dem. Mon det ovale er de 3 søskende sammen? Det ovenover er vist Arne og Ivar, det billede kender vi. Thora har fået rigtig mange blomster og både Dorthea og Bodil har hænderne fulde. Det har været en god dag for blomsterhandlerne i Allinge og Sandvig!

Dorthea ved Materialbygningen ved Hammershus Ruin på Bornholm, 1937.

Dorthea i den indre borggård i Hammershus Ruin, 1937. Hun må efterhånden kende hver en sten der er tilbage af dette monumentale bygningsværk.

Dorthea “På besøg hos Kommandanten” i Hammershus Slotsruin på Bornholm. Ja, hun sidder på en sten i skyggen og Arne er tilsyneladende gået meget op i kompositionen på dette billede.

Hvad tænker man, når man har besøgt det samme sted om og om igen? Ser man forandringer, ser man at turister har snuppet en sten eller tegnet i stenene, eller tænker man tilbage på de andre gange man har været her, hvor ens egen situation og verden var anderledes?

Dorthea i den indre gård i Hammershus Slotsruin i 1937. Igen har Arne tænkt på lys og mørke linier og hvis Dorthea ikke havde stået i billedet ville vi ikke have kigget nærmere på det…

Dorthea og Arne i den indre borggård i Hammershus Slotsruin. Arne har studenterhuen på og markerer at han fik eksamen den sommer i 1937. Sol, sommer og glæde og kameraet på selvudløser, livet var dejligt den dag! – og hvor må Dorthea være glad! Hun har fået begge sine børn igennem skolen til studenterniveau selv om hun de sidste 4 år har måtte klare deres uddannelse alene. Det har uden tvivl været vigtigt for hende at begge drengene fik studentereksamen, noget hun ikke selv fik lov til. Der er mere  sammenhold i den lille familie end vi har fået at vide, for ingen spurgte…

Sigfred, Johanne, Arne, Dorthea og Thora. Bemærk madkassen med skuffer til de forsk. stykker smørrebrød. Der var stil over denne picnic version 1937, og det sjove er at Arne har fundet den smørrebrødsbox fremragende og praktisk, ja så god en ide, at han anskaffede sig en i samme stil da han blev amtsskolelæge og skulle ud til skolerne i amtet. Så kunne han tage sin box frem og trække de individuelle skuffer med smørrebrød ud, uden at de var mast sammen i en fugtig pergamentpapirpakke. Familien her har nok ikke selv haft de træmøbler med at sidde på, så det må have været et picnic-sted med sådanne faciliteter.
Det ligner Østersøen i baggrunden, for vandfladen er større end nogen sø på øen, men hvor på Bornholm fandt den picnic mon sted?

Dorthea, Johanne, Sigfred og Arne ved eftermiddagsteen i haven i Allinge. Sigfred går dagens post igennem og Johanne ser meget interesseret til, så posten må have indeholdt noget der krævede så meget opmærksomhed at hun standsede midt i at skænke noget fra kanden. Dorthea kigger på Arne og Arne på Iver der sandsynligvis er fotografen, og som har fået huset og soluret med i baggrunden. Havemøblementet står et skyggfuld sted, og alt tyder på at det er en varm sommerdag.

Det er lidt af en cigarkasse der bydes fra her i havescenen, som møbelmæssigt ligner den i Allinge. Dorthea sidder med ryggen til, vi kender hendes kjole og hat. En familie er på besøg og herren langer ud efter en cigar fra kassen som Dorthea byder fra. Hvem er familien mon, der er 3 børn?

Sigfred er kommet til selskabet og Dorthea har overladt ham stolen for bordenden og sidder nu selv med ryggen til fotografen ved siden af den ukendte herre som fik en cigar på forrige fotografi. Havescenen lader til at være beriget af lavendel.

Et dejligt billede med Dorthea velplaceret i motivet nedenfor trappen til verandaen i Allinge. Nu er Ivar blevet fotografen, han har villet forevige haven i Allinge, som den gang havde en anseelig størrelse, modsat nu, hvor grunden er udstykket til flere boliger.

Ivar har fået placeret Dorthea lidt længere nede i haven så han har kunnet få hyggehjørnet med nede for enden af haven og samtidig vise hvor vidt udsigten rakte – helt til Gudhjem.

For os er det en meget fin fotoserie Ivar der har produceret. Dels har han fået huset og haven meget fint med, men han har også befolket scenen med kendte aktører. Her står Thora på trappens nederste trin og på flisegangen er Dorthea og Sigfred velplaceret i lyst tøj mod den mørke husmur, der lader til at være dækket med vinranker. Meget sommerligt det hele og fra dengang verden stadig var i orden, hvilket kun holdt 2-3 år efter denne fredelige scene blev fotograferet.

Her har Ivar fået aktørerne samlet med Dorthea til venstre, dernæst Sigfred, Thora og Johanne. Sommer, ferie, sol, gode minder og et familiefoto – la vie est belle!

Fra venstre: Dorthea, Arne, Johanne, Daddy, Thora, Daddys søster Sofie Nathalie (?), Ingrid og yderst til højre ses ryggen af Sigfred. Det lader til at være en familiefest, siden Daddys søster også er med – men den egentlige anledning kender vi ikke. Hammershus Slotsruin ses i baggrunden og stedet her må være hotellet der brændte kort efter at dette billede blev taget. Johanne fotograferer også og Ingrid holder kærligt Thora om armen og i hånden. Thora er helt klart blevet gammel og synes at have mistet en del vægt.

Fra venstre: Arne, Thora (siddende), Dorthea, Lise og Ivar. Sandsynligvis er Arne fotografen her. Soluret i baggrunden til venstre havde muret sokkel og en slange som motiv i cirkelbuen. Sikkert et af Johan’s påfund ligesom lægesymbolet i vindfløjen i tårnets top. Godt taget Arne – billedet fortæller meget! Thora sidder, hun er gammel nu, Lise har blikket slået ned som den generte unge pige som måske her er på sit første besøg hos familien på Bornholm, Dorthea holder hende under armen. Ivar er afslappet og lader som om han kender det hele. Han er på dette tidspunkt ved at indgå et parforhold der varer livet ud og mon ikke han er ved at være færdiguddannet nu som civilingeniør? Arne er den unge mand, som endnu leger med cameraet…

Dorthea, Bodil og Sigfred i “Graneløkkens” have syd for Tejn på Bornholm.
Bemærk at Dorthea her bærer et relativt stort kors om halsen. Det kan hjælpe til at datere dette fotografi, for det er i 1939 at hun tilbringer 14 dage ved et kloster i Tyskland. Hvis det er fra 1939, så er deres mor død i januar måned dette år. Vi har her et sjældent billede af de tre søskende – måske det sidste af dem sammen, for året efter er Bodil død.

Selskab på skovtur. Medvirkende er fra venstre: Daddys søster Nathalie Poulsen, Dorthea, Holger “Daddy”, Johanne, Holger, Marie og Sigfred. Cyklerne er kommet frem, det er under krigen, og hermed får vi for første gang at vide at Dorthea også kunne cykle.

Fra venstre: Marie, Holger “Daddy”, Holger, Johanne, Sigfred, Dorthea og Natalie Poulsen (“Daddy’s” søster). Stedet her er sandsynligvis målet for cykelturen, der skulle drikkes eftermiddagskaffe i det fri som man plejede – selv om der nu var krig og øen besat af tyskerne.

Dortehas barnebarn nr.2, Ingelise bliver her introduceret til familien på Bornholm, nærmere beset i Allinge. Tidspunktet er nok det sene forår eller sommeren 1943.

Holger må være kommet på cykel for han har stadig cykelklemmerne omkring buksebenene. Nu var det jo også under krigen og benzin var ikke for hvermand at få, så alternativet til at gå var at tage cyklen. I bagerste række fra venstre sidder: Ragna Rosendahl (Johannes mor), Sigfred, ”Faster Thale” (Nathalie Poulsen, Holger Poulsens søster), Holger Poulsen senior ”Daddy”. I midterste række: Johanne med Ingelise, samt Ingrid. I forreste række: Lise, Holger Poulsen junior med Henrik, Ivar og Dorthea.

Nu er Dortheas barnebarn nr. 3, Einar, kommet på banen og introduceres til familien på Bornholm i 1946 (?). Fra venstre: Johannes mor Ragna Rosendahl med Einar, Lise, Ingrid og Dorthea. Mon der diskuteres hvem Einar ligner siden fotografialbummerne er kommet frem? Dem ville vi forresten meget, meget gerne kigge i den dag i dag – men det er en hel anden sag…

Else og Holgers bryllup den 16. juli 1950. Medvirkende var fra venstre i 1. række: Holger “Daddy”, Else, Holger, Elses mor. I 2. række: Elses bror, faster Thale (Daddys søster), damen med sort hat på sned er “Frk. K” = Marie Knudsen. I 3. række: Dorthea, Arne, Johanne, Sigfred. I 4. række: Ukendt dame, Lise, Ivar. Krigen lå 5 år tilbage i tiden og her var Dorthea på Bornholm for at deltage i sin nevøs bryllupsfest.

Sigfred og Johannes sølvbryllupsfest i januar måned 1951. Dorthea sidder som den 7. gæst i venstre række – rimeligt prominent og næsten over for sølvbrudeparret der sidder som nr. 8 og 9 i højre side. Ester er den 5. gæst i højre side. Lise er den 5. gæst i venstre side. Holger “Daddy” sidder som den 10. gæst i højre side. Henrik står helt nede for enden i højre side af salen og Einar ligeledes dernede, men i venstre side. Det var Dortheas lillebror og svigerinde som fejrede deres sølvbrullup, så hele hendes familie har været til stede, foruden en masse af sølvbrudeparrets venner og bekendte.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to 1933-1975 på Bornholm

  1. Einar Hougs says:

    Tak for en meget spændende rejse til Bornholm.
    Hilsen Einar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *