1910 -1933 Mor til to

Dette afsnit starter med at Dorthea bliver mor til endnu en dreng – hun er dermed nu mor til to.

Drengen blev født den 17. december – på Dortheas egen fødselsdag, hun blev 36 – 1919 på samme hospital hvor hun fødte Ivar i 1914. Om det var hendes far der anbefalede at hun fødte på det hospital, ved vi ikke, men det kunne man sagtens forestille sig.

Hellerup kirkebog bekræfter at drengen kom til at hedde Arne Borch Hougs. Igen får Dorthea videregivet familienavnet Borch. Arnes faddere er Dortheas mor Thora, kusine Thora og svoger Holger, Viggo må have valgt sin søster Lises mand, Axel Møller som fadder. Den sidste af fadderne var grosserer Emilio Lohse, som er udenfor familien. Han var jævnaldrende med Dorthea og Viggo, men hvorfra de kendte ham, ved vi ikke. Vi vender senere tilbage til Emilio Lohse.

Den 4 måneder gamle Arne og Dorthea, her på det første fotografi der er taget af de to. Det blev taget  i april 1920 og Dorthea gav det titlen: “Mor med sin lille unge”. Hun var nu mor til 2 og virker igen glad på billeder.

Dorthea med Arne på armen: “Mors lille unge, Pinsen 1920”. Pinsen faldt det år den 23. – 24. maj og mon ikke de er fotograferet ved Vandværket på Godthåbsvej, Frederiksberg? Måske var Dorthea og Viggo på pinsevisit for at prænsentere deres nye barn.

Endnu et fotografi fra den pinse i 1920. Her med Dorthea, Arne og Ivar. “Begge mine drenge, Pinsen 1920” skrev hun om dette hjertevarme billede. Ivar virker som en rigtig storebror, som kan gå med lillebror Arne på skulderen. Dorthea som den omsorgsfulde mor holder dog fast i Arne, men det ved Ivar ikke nødvendigvis. Ivar har fået urkæde og dermed vel også ur.

Dorthea, Arne og Ivar. “Mor med sine 2 drenge, pinsen 1920”,  stadigvæk den 23. – 24. maj. Her koncentrerer Dorthea og Ivar sig på en glad og afslappet måde om Arne, og Ivar har kærligt lagt arm over sin mors skulder.

Dorthea og Arne. “Arne passer sin næringsvej – I haven, juni 1920”.  Herlig sommerscene, der viser at Dorthea ikke var nogen snerpe.

Dorthea og Arne. Titlen: “Pause imellem Retterne -I haven juni 1920” passer jo fint til det foregående billede.

Han havde åbenbart god appetit, knægten og får her serveret morgenmaden på sengen. Dorthea gav billedet titlen: “Arne nyder sit morgenmåltid, juni 1920”.  Bemærk den broderede natkjole og pudebetræk. Kvinderne sad ikke med tomme hænder dengang.

Næste billede i morgenmadsscenen med Dorthea og Arne i juni 1920.  Arne ser ud som om han siger til fotografen: Hvorfor forstyrrer du mig her mit i maden?”

Dorthea og Arne. “Ved morgenvasken, sommeren 1920”.

Her er resultatet. En nyvasket og mæt Arne.

Nu i tøjet er humøret skiftet. Dorthea med Arne på skødet.

Ivar og Dorthea i haven i Allinge. “Ivar holder garn for mor, sommeren 1920”. De ser ud som om de har en samtale om et eller andet, mens Dorthea vinder garn.

Dorthea, Arne og Ivar. Mon ikke Dorthea spiller med hænderne for at få Arne til at smile nu de tre skal fotograferes? Ivar sidder i græsset med slips på!

Dorthea og Arne. “Min lille unge, Arne, sommeren 1920”.  Her er fotografen gået meget tæt på.

Dorthea og Arne. “Min lille unge, sommeren 1920”.  Her er fotografen kommet lidt for tæt på, eller er det bare fordi Dorthea har snakket, at hun kom uskarp ud på billedet?

Dorthea og Arne. “Mor med sin lille solstråle, sommeren 1920”. Et dejligt sommerligt billede, der virker muntert. Arne har noget, der ligner en bidepind i hænderne. Måske var tænderne på vej.

Dorthea og Arne i haven. “Mor med sin lille solstråle, sommeren 1920”.  Her ses bidepinden tydligere, mon den også fungerede som en slags rangle?

Dorthea, Arne og Ivar. Ja, Arne morer sig, hvad han har fat i er uklart. Ivar er lige kommet med i billedet og ser lidt skeptisk ud, som om han tænker, hvordan den tingest virkelig kan være så morsom. Dorthea ser lidt træt ud, men holder kærligt sin kind mod Ivar.

Dorthea og Arne. “Arne med mor på tur ved Finnedalen, sommeren 1920”. Det blæste lidt den dag kan man se på Arnes hår. Finnedalen ligger på vestsiden af det nordligste Bornholm, syd for Hammershus. Det kan sagtens tænkes, at ved østenvind er familien taget derover, og ved vestenvind blev de hjemme og benyttede den lokale strand ved Sandvig.

Dorthea og Arne. “Mor med en glad dreng”. Nu er vi nået til marts 1921 og Arne har fået rigtig drengetøj.

Arne, Ivar og Dorthea i Øregaardsparken i Hellerup. Bag på fotografiet stod der “Aftrykket for mørkt”, hvilket er et af mange tegn på at Dorthea interesserede sig for fotografering, belysning, fremkaldelse og kopiering på papir. En interesse hun havde fra sin far og som varede hele livet.

Ivar og Dorthea i Hellerup Strandpark. Dette billede viser igen, at Dorthea virker som en kærlig mor -hun holder om Ivar, mens de taler om et eller andet. Vi antager, at Dortheas bror, Sigfred var fotografen her. Han boede til leje hos Dorthea og Viggo fra 1915 og op igennem alle studieårene.

Arne og Dorthea. “Arne paa sin yndlingsplads, pinsen 1921”. Yndlingspladsen skal nok forstås som mors arm og ikke vandværket på Godthåbsvej.  Mon ikke det er Ivar i baggrunden? Pinsen faldt den 15. – 16. maj det år. Dorthea har nu ændret frisuren til en mindre voluminøs og mere forårsagtig.

Arne, Dorthea og Ivar. “Et uheldigt trekløver – Arne, Mor og Ivar, pinsen 1921”. En lidt underlig, nærmest skæbneforudseende titel, som nok referer til hendes sindsstemning som hun sad der med drengene og 3 pinselilier i hånden ude hos svigerfamilien på vandværket på Godthåbsvej. Hvad mon hun mente med det?

Arne og Dorthea. “Arne og Mor i Rosenlysthuset, i haven Gentofte, Sommeren 1921”. Det er sandsynligvis på grunden, Wilhelm Schmidts Vej nr. 9, hvor Dorthea og Viggo havde købt en grund med henblik på senere at bygge hus på den. Sådan kom det imidlertid ikke til at gå. Huset blev godt nok bygget, men ikke med de to som bygherrer. Men nu vi skal ikke foregribe begivenhederne, for det vidste de slet ikke noget om på det her tidspunkt.

Dorthea, Ivar og Arne i haven på Wilhelm Schmidtsvej i Gentofte. “Mor med drengene paa græs i haven i Gentofte, sommeren 1921”.  Et dejligt billede fotograferet et sted ingen af dem blev glade for.

Et absolut dejligt billede, det gør intet, at ingen af dem smiler. Arne har nu arvet Ivars fine tøj, som vi har set ham med tidligere. I hvilken anledning billedet er taget hos Julie Laurberg & Gad, København ved vi ikke, men bemærkelsesværdigt er det, at Viggo er ikke med. Ægteskab så på den tid ud til at gå stadig dårligere, hvilket nærmest kan fornemmes fra fotografierne vi har fra den tid, og det er på en måde sigende, at han ikke er med her på et familieportræt af en så formel karakter. Mon Dorthea har villet give et fotografi til sine forældre? Vi ved det ikke, det er altsammen gætværk, men her har vi et fotografi af 3 mennesker, som holder meget af hinanden.

Dorthea og en lidt utilfreds Arne i  haven i Allinge. Er han ikke iført Lederhosen? Dorthea sidder og strikker, ser lidt trist ud.

Ivar og Dorthea i haven i Allinge. Et dejligt billede af de to. Han holder kærligt om hende, hun ser lidt trist ud, men alligevel er der en sommerlig stilhed over billedet.

Dorthea og Ivar på Bornholm i 1932. Ivar blev student det år, ingen tvivl om han er tilfreds med sig selv og ved at verden bare ligger åben og venter på ham. Dorthea selv ser lidt trist til siden, men Ivar støtter hende godt.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *