1910-1933 blandt bekendte

Dette afsnit af Dorthea-bloggen fortæller om Dortheas samkvem med venner og bekendte i den periode hvor hun var gift med Viggo Peter August Hougs, altså i tiden fra 1910 til 1933.

Dette fotografi må være taget i sommeren 1913 i haven i Allinge. Gruppen er fra venstre: Dorthea i den flettede liggestol, Sigfred stående, Lars Waldbum Marke  (Axel Markes far) siddende i græsset ved siden af Dorthea, med hat og skæg sidder Dortheas farbror Simon i græsset lidt i baggrunden Dortheas kusine Sigfriede (gift Marke) siddende i liggestol med sønnen Poul paa skødet, og sin avislæsende mand Axel Marke for fødderne. Bodil sidder og snakker med Sigfriede og foran klapbordet sidder Johan smed korslagte arme og ben. Til venstre i den hvide havebænk bagerst siddder Dortheas mor Thora, med endnu en Thora Borch iført stor hat. Denne Thora var Dortheas kusine. Fru Ejler sidder til højre i havebænken og Margrethe Scharling i liggestolen yderst til venstre i billedet.  De 2 sidstenævnte kender vi vist ikke yderligere til.

Søsteren Bodil var hjemme fra Kina og havde taget barnepigen Amah med til at passe datteren Ingrid – ja, det var vel ferie og den skulle da ikke bruges til at passe deres eget barn Ingrid J. Amah sidder her med Ingrid på skødet og Dorthea på den flettede liggestol i haven i Allinge. Ingrid ser ud som et fornærmet forkælet barn, der er utilfreds med et eller andet. Vi kan med sikkerhed sige, at fotografiet er taget i 1919 og dermed ved vi, at Dorthea er gravid med Arne.

Her ser vi de tre i liggestolen fra en anden vinkel. De to personer, som nu er kommet med til højre i billedet, ved vi ikke hvem er. Herren kunne iflg. Ingrids notater måske være hr. Sparre, som skulle være Dortheas mors fætter, men det har vi intet belæg for. Mon der er nogen, som tør give et bud på, hvem det kan være? Ja, der er ingen tvivl om hvad, eller rettere sagt hvem man koncentrer sig om. I baggrunden ses en tepee, så der har ikke manglet adspredelse til pigebarnet!

Dette billede med Bodil og Holger i forgrunden og Viggo Peter August og Dorthea i baggrunden forekommer, som mange af billederne fra den tid, noget opstillet, Alle har sikkert skulle lade som om de sov i de romantiske klippepartier ved stranden, men det bagerste par virker ikke særligt afslappede. Viggo lader til at være utilfred med et eller andet og Dorthea lader til at have sit besvær med at få ham med på spøgen.

Det er som om der er en anstrengt morskab over det billede, der sandsynligvis er taget samme dag som ovenstående. Fra venstre: Bodil, ukendt herre, Sigfred, Dorthea og Viggo Peter August, som stadig ser misfornøjet ud.

Samme dag, men med en mindre udskiftning af personer i billedet. Fra venstre er det Holger, Bodil,  Sigfred og Dorthea. Mon Viggo er gået hjem og det nu er den ukendte herre fra billedet ovenfor, der fotograferer? Dorthea ser træt ud, hun har noget stort i lommen på sin strikkede trøjes. Sigfred er udstyret med stok og rygsæk, hvorpå han har frakken. Bodil har sin over armen, så vejret har måske været ustadigt.

Fra venstre: Den ukendte herre fra før, Dorthea, Bodil og Holger. Selskabet har nu fundet sig en høstak i nærheden a stranden, og det er nok Sigfred som er fotografen. Viggo lader til i bogstaveligste forstand at være ude af billedet og der er nu en vis munterhed over situationen.

Det ses tydeligt her at Dorthea er gravid, men er der nogen der tør gætte på, hvor hun går? Terrainet skråner relativt kraftgt og lidt længere ned står en herre med hat. Måske er det Holger, som er kommet lidt foran de andre.

Ved at følge Dorthea i denne lille serie af fotografier får vi en turistur i en by på Bornholm for knapt hundrede år siden. Hvor mon hun spadserer? Gudhjem? Nogle Bornholm-kendere må have et kvalificeret gæt, for det må jo være et eller andet, der var interessant nok til at skulle fotograferes!

De to søstre, den gravide Dorthea og Bodil. Bodil mor til 2 på dette tidspunkt og Dorthea mor til 2 inden udgangen af året 1919.

Et herligt billede fuldt af liv og glæde! Forrest fra venstre: Søsteren Bodil og hendes datter Ingrid, Dorthea selv med sønnen Ivar. I midten fra venstre: Moderen Thora ned en ukendt dame. Bagerst fra venstre: Faderen Johan og en ukendt herre.

Dorthea gav dette fotografi titlen “Paa Vandværket, Pinsen 1920”. Forsamlet er her familien Hougs m.fl og mon ikke anledningen var at det nye medlem af familien, Arne, skulle præsenteres?

De 2 herrer i baggrunden er Axel Møller (Arnes fadder gift med Lis Hougs) og Kaj Schaeffer (gift med Karen Hougs). Mellemrækken: ukendt dame med ukendt barn på stolen foran, Victor Alexius, Lis Hougs, Karen Hougs, Betty Hjorth, og Anna Hougs yderst til højre. I forreste række er det fra venstre: Maria Charlotta, Dorthea med Arne, Ivar og en ukendt dame som Dorthea holder i hånden.

Der er ikke de store smil på, kun Dorthea smiler til fotografen, og det er meget bemærkelsesværdig at Betty Hjorth er med på både dette og det næste billede, hvor der ellers kun er familiemedlemmer tilstede. Man kan derfor spørge sig selv om Viggo allerede på dette tidspunkt havde indledt sin mangeårige affaire med hende.

Selskabet er her omgrupperet. Arne og den ukendte dame med forklædet er nu ude af billedet (var hun mon barnepige?) og Viggo Peter August er nu med i gruppen. Dorthea gav billedet titlen “Paa Vandværket, Pindsen 1920” og noterede yderligere: Familien Hougs. Paa Besøg hos Bedsteforældrene. Bagerst: Axel Møller (Arnes fadder  gift med Lis Hougs), Kaj Scaeffer (gift med Karen Hougs). Mellemste række: ukendt dame med hoppende barn, Lis Hougs, Dorthea, Anna Hougs og Karen Hougs. Forreste række: Maria Charlotta, Ivar, Betty Hjorth, og Victor Alexius.

Dorthea sidder her i haven i Allinge med Arne på armen. Hun taler til hans fætter, Holger og brormand Ivar ser på. Hun giver billedet titlen: “Et interessant foretagende, sommeren 1920”. Ingrid, Holgers storesøster, fortalte om dette fotografi, at Holger troede, at Arne spiste Dorthea, når hun ammede ham.

Johanne Gjems Rosendahl og Dorthea fotograferet ca. 1921 med Øresund i baggrunden. Johanne var norsk og blev flere år senere gift med Dortheas lillebror, Sigfred. Anledningen til dette billede har nok været den at hun besøgte ham i Hellerup, da han som studerende lejede værelse hos Dorthea og Viggo, så de har sandsynligvis været forlovede. Ja, så var de vel også ude at spadsere i området og der skulle fotograferes, hvilket Johanne hjalp til med ved at smile til fotografen og holde etuiet til fotoapparatet, Johanne og Sigfred blev først gift i 1926, så det var en lang forlovelse.

Dorthea og Bodil spadserer i Gudhjem. Al transport er endnu ikke motoriseret og der ligger hestepærer på vejen og længere oppe ad gaden  er en hestevogn ved at blive læsset.

Nederst i venstre hjørne sidder Dortheas far Johan. Ellers er personerne fra venstre: Bodil, Dortheas mor Thora med barnebarnet Ingrid på skødet, Arne og Dorthea. De sidder ude i frakker, det må være om foråret eller efteråret. Arne holder et lille dannebrogsflag i hånden, så der bliver sikkert fejret en fødselsdag – det kunne enten være Thoras eller Ingrids, for de har begge fødselsdag i marts. Arnes gamachebukser er lidt flossede i kanten og Dorthea forekommer trist og noget udbrændt.

Forrest i stolene fra venstre: Ukendt dame, Arne og Dorthea. Bagerst fra venstre: Johan, ukendt herre og Thora. Vi ved ikke hvor billedet er taget og dermed heller ikke hvem der besøgte hvem. De to ”fremmede” kunne være nogenlunde jævnaldrende med Dorthea. Damens frisure virker anderledes end vi ellers ser på samtidige fotografier, så kan det være et tysk par, der var på besøg?

Johan Sigfred Abraham fejrede sin 75 års fødselsdag den 15. oktober 1924 og i en sådan anledning skulle festdeltagerne naturligvis fotograferes. De som stod bagerst var fra venstre: Johanne Rosendahl, hun var endnu ikke gift med Sigfred, Ivar, (Laurits) Johan Hansen (Thoras  bror), Jørgen Riis og Sigfred. Siddende fra venstre: Thora  med Arne  paa skødet, Johan, Dorthea (knælende foran Johan), Henriette og Carl Riis (Thora Borch’s fætter og hans hustru, Jørgen Riis i bagerste række er deres søn). Forrest til venstre i billedet sidder Birgitta Dam, veninde og sygeplejerske ved sygehuset i Allinge.

Dorthea har stort set samme frisure som på sommerfotografiet ovenfor.

Anledningen er ukendt, men det kunne måske være i Hougs-familien. Dorthea står som nr. 4 fra venstre og Viggo som nr. 2 fra højre. Der er ikke megen munterhed at spore, nærmest som var det en begravelse, der var anledningen. Det er det nok ikke, for ellers ville vi nok have set flere mørke jakkesæt og kjoler. Dorthea selv ser virkelig miserabel ud, men det var jo heller ikke i den mest strålende periode af ægteskabet med Viggo. Er det mon Viggos bror Julius med cigaren?

Der er nu gået 5 år siden Johan fejrede sin 75-års fødselsdag og vi er nået til 1931, hvor Holger (Dortheas nevø), Dorthea og Ivar er ude at spadsere ved Svinget ved Sandvig Station på Bornholm. Det er vinter, og anledningen kunne være niecen Ingrids konfirmation som fejredes den 31. marts 1931.

Hvis Dorthea så miserabel ud på ovenstående fotografi taget med Hougs-familien, er hun virkelig miserabel at se på her, så måske var Viggos telegram til Johan om at han ville skilles fra datteren ankommet netop dagen før dette fotografi blev taget. I så fald forstår man la tristesse. Håbet om at det alligevel til sidst ville gå med deres ægteskab er borte. Viggos formelle begrundelse over for Johan var, at Dorthea havde taget Arne ud af skolen for at rejse til konfirmationen på Bornholm. Vi gætter på, at den egentlige årsag var en helt anden – Ja, Viggo havde jo en mangeårig affaire med Betty Hjorth, som var 18 år yngre end Dorthea. Viggo ville have en løsning og Betty havde i den sammenhæng trukket det længste strå !

Hvis vi kigger lidt nærmere på fotografiet her, ser vi Dorthea ude at spadsere med to unge mænd. Den ene er hendes 17 år gamle søn, Ivar, som holder hende under armen og den anden er nevøen Holger. Det har sikkert været godt for dem alle tre at komme ud og få lidt frisk luft, efter at Viggos skilsmissebombe var sprunget på konfirmationsdagen. Det var meget ubetænkeligt gjort af Viggo, ja det virker nærmest som værende gjort på beregning for at bomben skulle have maksimal effekt ved ud over at såre Dorthea også skulle ødelægge en fest i familien, en ung piges konfirmation. Gad vidst hvorfor han hadede dem så meget, at det skulle netop være på den dag?

Ingrid, Holger, Dorthea og Arne. Mon børnene laver narrestreger for at opmuntre Dorthea lidt? Ingrid virrer med hovedet, Holger lukker øjenene, og Arne står på et ben. Er billedet mon taget i Sandvig? I 1931 boede Dortheas forældre i Sandvig, hvortil de flyttede i 1926, da Dortheas bror, Sigfred overtog lægepraksisen og dermed tårnhuset i Allinge.

Fra venstre: Thora, Birgitte Dam, Bodil, Dorthea og Ingrid. Johan ses i nederste højre hjørne, hvor han læner hovedet mod liggestolen. Bodil var på det tidspunkt syg og derfor hjemme fra Kina.

Det ligner en udflugt med bil (parkeret i baggrunden) til et sted på Bornholm,men er mere sandsynligt en picnic i haven ved ”Graneløkken”, Bodil og Holgers (senior) sommerhus syd for Tejn. Sigfred og Johanne er kommet i bil og har taget Johan og Thora med. Det er svært at identificere personerne. Fra venstre ses en ukendt dame med ryggen til, en herre (måske Sigfred) siddende i græsset, derefter Johanne med hvid hat i stolen, Johan i baggrunden, og Dorthea i lys jakke til højre for ham. Resten kender vi ikke – bortset fra damen længst til højre, Birgitta Dam. De ukendte kan være ankommet i den anden bil.

Allerbagerst fra venstre: Ivar i hvid skjorte og stribet slips, Fru Sparre (?) i prikket kjole og Dorthea med hånden på lågen. I mellemgrunden står Holger med moderen, Bodil foran sig og yderst til højre søsteren Ingrid. Forrest har vi den herre, som måske er Thoras fætter, Hr. Sparre (?) – men det har vi intet belæg for.

Dorthea og Bodil i “Graneløkkens” have – så forskellige, at man ikke skulle tro, de var søstre! Bodils hår er også så kraftig farvet, at det nærmest ser ud, som om hun har en hætte på, og hun er meget mager. På en måde kan vi sige, at begge søstre gik nogle triste år igennem – nok ikke, hvad deres forældre havde håbet for dem.

I “Graneløkkens” have. Fra venstre: Ivar, Arne, Dorthea, Thoras nevø Poul Marke, Thora Borch (se næste billede) og Bodil. I forgrunden: Holger og Ingrid. “Graneløkken” var Holger (senior) og Bodils sommerhus syd for Tejn.  Det er sjovt som halvdelen af selskabet kigger på et eller andet, der foregår ude på vejen, mens resten smiler pænt til fotografen.

Her ses selskabet på ovenstående gruppebillede  fra en anden vinkel. Fra venstre: Bodil, Ingrid, Ivar, Arne, damen i forggrunden er Thora Borch (datter af Johans bror Simon Christian Borch og altså Dortheas kusine), Holger, Dorthea og Thora Borchs nevø, Poul Marke.

Thora, Bodil, Ingrid og Dorthea. Har damerne været ude på skovtur eller en lille tur ved stranden? Ingrid har sin elskede hund, Ming på armen og Thora har hatten i hånden og har ud over aviserne så sandelig også håndtasken med!

Fra venstre: Dorthea, Ivar, Arne, Holger og Bodil. Et dejligt billede, hvor alle ser ud til at have det godt som de sidder afslappede i sandet. Drengene har badet, Arne har allerede taget den våde dragt af men ikke de andre. Helt varmt har det ikke været for damerne sidder med jakke og selvfølgelig hatte.

Stående fra venstre: Dorthea, Ivar, Arne, Sigfred, Johanne, Ebby (kusine til Johanne) og Holger. Siddende fra venstre: Johan, Bodil og ukendt herre. Til højre: Alex (søn af fyrmesteren på Hammerfyret), ukendt dame og Birgitte Dam. Hunden Ming er vokset godt siden den var på arm hos Ingrid på et af de foregående billeder. Selskabet afholdtes i Alex’s hus.

Selskabet hos Alex arrangeret anderledes, så de stående i baggrunden er nu fra venstre: Dorthea, Arne, Sigfred, Johannes kusine Ebby, Johanne, Ingrid og Birgitte Dam. Siddende fra venstre: Alex (søn af fyrmesteren på Hammerfyret), Johan, Bodil, ukendt herre med foldede hænder og Holger.

Ingrid og Dorthea. Der kan vel ikke være tvivl om hvor de er…..

Fra venstre: Bodil, Holger, Arne, Dorthea og Hr. og Fru Sparre (?).

Igen er scenen en doven sommerdag i Graneløkkens have. Fra venstre: Ivar, Ingrid, Dorthea, Arne, Holger, Thora og Bodil. Man må have tilbragt mange eftermiddage i Graneløkken siddende ude, snakket og læst aviser, på mange fotografier ligner det mere et pensionatsliv end  besøg hos en syg dame.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

One Response to 1910-1933 blandt bekendte

  1. Jeg kan bekræfte at den unge mand på nogle af de sidste fotos er “den lærde fætter” Poul W. Marke.
    Med venlig hilsen
    hans datter
    Margrethe Ingeman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *