1896 -1910 på udflugt med gæster

Forord

Fotografierene i dette afsnit af bloggen om Dorthea er arrangeret geografisk, forstået på den måde at vi har grupperet billeder efter steder på Bornholm hvortil familien arrangerede udflugter med dens gæster. Da vi alligevel ikke kender mange af de besøgende kan vi på den måde vise Dorthea på de steder der betød noget for familien.

For mange fotografiers vedkommende har vi i dette afsnit ikke sikre datoer – og da vi ikke vil indføre data som er baseret på gætteri, undlader vi det helt i dette afsnit. Det står naturligvis enhver frit at gætte selv…

Gæster skulle underholdes og det skete ved at vise dem rundt på Bornholm. Her ses Dorthea med tømmen i hånden ud for dagligstuekarnappen i Allinge. Hesten “Molle” var spændt for charabanc’en og der skulle åbenbart køres tur med en for os ukendt dame. Det må have været den tids “at låne bilnøglerne hos farmand”. De unge damers hatte er bemærkelsesværdige. Måske datidens mode for den aldersgruppe?

Man går ture – og bliver fotograferet. Her i Finnedalen, hvor Dorthea ligger i græsset til højre i billedet og den ukendte frøken poserer til venstre i billedet.

Dorthea ses her forrest blandt en flok unge mennesker. De er muligvis et sted på kyststien mellem Allinge og Sandkås.

Dorthea står lænet op ad muren i højre side af vejen. Hun og den evigt ukendte unge dame lader sig fotografere neden for Hammershus Slotsruin.

En anden udflugt til Hammershus slotsruin. Helt naturligt ville besøgende gerne se hvad Bornholm havde at byde på og især det nordligste af øen var dramatisk anderledes end resten af landet, så vi kan vel med nogen rimelighed antage at gæster kort efter ankomsten til Allinge har fået tilbudt en rundvisning. Familien har sandsynligvis efterhånden fået etableret en fast rute med seværdigheder og her var Hammershus Slotsruin et fast indslag.

Dorthea er her iført en anden kjole. Hun står til venstre i motivet og til højre ses en herre og endame,som meget ligner vores evigt ukendte unge dame. Så de to er måske slet ikke et par, og vi har her bare endnu en besøgende som vises rundt. Hvem herren er, ved vi ikke. Klæderne for det bedre borgerskab blev efterlevet i form af lyse sommerkjoler for damerne og for herren afslappet påklædning med cap, jakke og alligevel også stivet flip, slips og hvide manchetter.

Et andet selskab på udflugt. Fra venstre: Dorthea, en misfornøjet lillebror Sigfred, en ukendt pige og bag hende Thora som den eneste klædt i mørkt, Karen Schrøder og foran hende endnu en ukendt pige, yderst til højre søsteren Bodil.

Her ser vi hvor ovenstående fotografi højst sandsynligvis blev taget, for udflugten gik til den uundgåelige Hammershus Slotsruin, som ses prominent i baggrunden. Fra venstre: Dorthea, ukendt pige, bag hende Thora, Karen Schrøder, Bodil, Sigfred, ukendt pige.

Her en anden gruppe, der vises rundt på Bornholm. Vi ved ikke hvem de besøgende var, og heller ikke hvor udflugten gik hen. Er de i en slags grotte? Dorthea står bagerst midt i billedet. Hun holder hatten fast med et tørklæde, så måske blæste det den dag. Drengen til venstre i gruppen er lillebroderen Sigfred.

Samme gruppe som ovenfor, men her fotograferet en anden dag, og med Helligdomsklipperne i baggrunden. Den sommerklædte gruppe består fra venstre af: en ukendt dame, lillebroderen Sigfred, lillesøsteren Bodil, 2 ukendte frøkener og yderst til højre Dorthea.

Gruppen fra billedet ovenfor, fotograferet samme dag, men vanskeligt at sige hvor. Måske har Bornholmskenderne et bud? På dette fotografi er gruppen arrangeret lidt anderledes end ovenfor med Bodil yderst til venstre, derefter de 2 ukendte frøkener, Sigfred, Dorthea og yderst til højre den ukendte dame. Dorthea ser her ikke direkte på fotografen, men støtter hagen mod hånden og kigger til siden med et fjernt blik under en stor og rigt dekoreret hat.

Samme gruppe, her på stranden, sandsynligvis et sted nord for Vang, hvor Hotel Finnedalen satte badebroer op. Dorthea ses yderst til venstre med parasollen slået op, Bodil til højre for hende med sænket parasol. Drengen oppe på stenen er Sigfred. Resten af selskabet er os stadig ukendte.

Der bliver soppet et eller andet sted på Bornholm – måske lige syd for Næs ved Allinge.

Dette billede kan evt. være taget lige syd for Næs ved Allinge og det første, hvor Holger Poulsen fotograferes med Dorthea! Holger Poulsen er kommet ind i billedet, i bogstaveligste forstand. Han var kæreste med søsteren Bodil og blev senere Dortheas svoger. Hun sidder helt skråt, nærmest som om hun viger bort fra den kommende svoger, men mon hendes positur ikke nærmere har været bestemt af en ukomfortabel klippeblok?

Klipper bestiges af den evigt ukendte unge dame og Dorthea, som sidder til venstre. Fotografiet er muligvis taget et sted mellem Allinge og Sandkås.

En gruppe unge damer hvoriblandt Dorthea sidder som nr. 2 fra venstre og Bodil yderst til højre. Fotografiet er sandsynligvis taget et sted ved Helligdomsklipperne.

Gruppebillede med 4 unge damer, sandsynligvis fotograferet ved Helligdomsklipperne? Til højre sidder Bodil og Dorthea (yderst). Hvem mon de andre er, og hvilken rolle spiller den unge herre som træder ind på scenen fra venstre med en kæp i hånden? Var det en ung mand som var med damerne på tur og som lige har hjulpet dem med at bestige klippeblokken så de kunnne blive fotograferet på dramatisk måde deroppe?

Sandsynligvis stadig ved Helligdomsklipperne og her får vi lidt af forklaringen på den unge herres indtræden på scenen. Han står nu yderst til venstre i den samlede flok af unge mennesker. Forrest står Dorthea, lidt med en positur som i det kendte Willumsen-maleri “En Bjergbestigerske”. Øverst står to frøkener, den venstre er sandsynligvis Bodil. En af de unge mænd markerer sig med kasketten som værende student.

Posituren fra “En Bjergbestigerske” gentages her af Dorthea i haven ved Hotel Helligdommen. Hotellet lå i Rø nord for Gudhjem, men eksisterer ikke mere. På grundstykket findes nu Bornholms Kunstmuseum. De 2 stående damer er Dorthea til venstre og Bodil til højre – resten er ukendte. Interessant ved dette fotografi er at glaspladen er knust, men Dorthea’s far, Johan, lavede alligevel fotografiet. Hvorfor mon det? Tja, muligvis fordi de besøgende som sidder i græsset ikke er beskadigede ved glasknækket?

På kysten nedenfor Hotel Helligdommenhotellet findes “Helligdomsklipperne”, sandsynligvis et yndet udflugtsmål. Det har hotellet profiteret af, og var vel dets eksistensgrundlag. Der er sikkert blevet serveret utallige “kaffe med kage” til turister, heriblandt familien i Allinge og deres gæster på udflugt. Gruppen er denne gang fra venstre: Sigfred, ukendt dame, Thora, Dorthea i stolen, ukendt dame.

Viggo, Dorthea og 3 ukendte damer. Vi ved ikke hvor det kaffebord var dækket og dette fotografi stiller flere spørgsmål. Er Dorthea mon ude for at præsentere sin forlovede, den unge civilingeniør Viggo Peter August Hougs? Vi har set den ældre dame med briller på andre fotografier i selskab med andre medlemmer af familien Borch, og damen til højre er den evigt ukendte unge dame. Det er forresten sidste gang vi ser hende fotograferet med Dorthea. Hvorfor mon? Har vi på dette at gøre med 3 generationer af samme familie i Rønne?

På besøg. Et lille selskab ved Hammersøen på Nordbornholm fotograferet med bebyggelsen “Langhuse” som baggrund oppe i bakkerne på den modsatte bred. Yderst på badebroen står Dorthea, foran hende sidder moderen Thora. De andre personer ved vi ikke hvem er, og navnet på hunden kender vi heller ikke. Påklædningen indikerer at det ikke længere er milde sommerdage, men at en god vind blæser ind fra øst. Båden og badebroen tilhørte “Hammerhytten”, der var bygget og ejet af Simon Christian Borch, Dortheas farbror og fadder, som fast boede på Hauchsvej 6 på Frederiksberg.

“Hammerhytten” set fra Hammersøen.

Det samme lille selskab på bådebroen der hørte til “Hammerhytten”. Båden hørte også til der. Yderst på broen står Dorthea og foran hende sidder moderen Thora. De 2 andre damer er os ukendte.

Det blæser ikke så meget som ved det tidligere besøg her ved Hammerhytten, hvor det lille selskab ses ved den tilhørende bådebro som stak lidt ud i Hammersøen. Dorthea sidder yderst på broen. Moderen, Thora står til højre og forrest sidder en dame, som er os ukendt.

Rotur på Hammersøen. Sandsynligvis er personerne fordelt således: Frederikke, gift med Simon Borch, står på broen. Sigfred holder båden ind til broen. Til højre for ham ses Johan (eller Simon), Sigfriede og Thora (Simon og Frederikkes døtre), Bodil, Thora, den evigt ukendte unge dame og Dorthea.

Sandsynligvis stadig ved Hammerhytten, men nu er det nok sommerdage. Dorthea ses her med kusinerne Thora og Sigfriede.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *